2020. június 22., hétfő

miért olyan fontosak bizonyos mérföldkövek

Üdv újra itt. Hiányoztunk egymásnak, igaz? Igaz. Awesome. Szóval, megint írhatnékom támadt (amit lehet, hogy elősegített, hogy véletlenül molyon a blogbejegyzések fülre tévedt a szemem), úgyhogy most itt tartunk. 

A terv: év végéig 23 bejegyzést írni. Bármiről. Miért pont 23? Mert így szép kerek 100 poszt lesz (ha minden igaz és ismerem a számokat) a blogon és ha addigra is akadozik az egész, nyugodt szívvel adom fel és mondok le (ki azért nem törlöm, talán privát lesz, de jó lesz majd 10-20 év múlva visszaolvasni, milyen cringe voltam). Ha meg bejön, legalább kialakul egy rutin. Ebben a pillanatban (meg még az elkövetekezendő 168-kb24 órában) 26 hét van még hátra az évből, így majdnem tökéletes az időzítés, ha hetente egyet írok, pont meglesz, sőt, még tolódhat is az egész mindenség, kihagyhatok heteket. Pont tökéletes. 

De miért kell, hogy 100 legyen? Miért nem elég 80? Vagy miért kell egyáltalán, hogy kerek szám legyen (nyilván kerek tízes, nyilván nem fél bejegyzés). 
Apával nemrég beszéltünk erről a biciklizés kapcsán. Hogy 60 és 70 km között nincs akkora különbség, de a 100-at elérni megint jó érzés. Meg talán nem is a távolság számít (pl: 100 km vagy mérföld (100 mérföld=~160 km), hanem egyszerűen a szám, az egész csak pszichológiai valami. Mik ezek a fontos mérföldkövek? 5, 10, 25, 50, 100...

Igazi válaszom nincs, nem vagyok valami nagy fogalmazó ember, megmagyarázni is csak hülyeségeket tudok, azt is humorosnak szánom (thx dad), a tanulmányaimban is elég messze állok az emberi viselkedés vizsgálásától (bár érdekesnek érdekes), úgyhogy üdv a konyhában, ahol a legkönnyebb nyelvet tanulni. 
Az egyetlen magyarázatom, hogy ezek kellemes számok. Decimális számrendszert használunk, szóval a 10, 100... érthető. Mivel ilyen a számrendszerünk, felezni, negyedelni is könnyű benne, innen az 5, 25, 50...Valahogy az agynak is jó érzés ezeket a számokat látni (bár imádom az ébresztőmet a leglehetetlenebb időpontokra állítani), meg hát milyen stresszes lenne a 100-at hárommal osztani, nem igaz?
Mekkora szerencse, hogy ezt a számrendszert használjuk! Milyen szomorú lenne, ha kettes lenne, az elején minden második nap mérföldkövet ünnepelne az ember, aztán 1024 után 2048 jönne, hát az milyen nagy különbség már! (jó, igazából matematikailag kevesebb, mint 1000 és 2500 között, de az utóbbi két szám valahogy mégis jobb) Eggyel izgalmasabb még az lenne, ha 16-os számrendszerünk lenne, de ugye akkor meg az lenne a normális... Na mindegy, a lényeg, hogy szerintem a számrendszerünk miatt azok a mérföldköveink, amik, meg azért mert páros számokkal jobb osztani.
Thanks for coming to my ted talk.

Ja, meg még annyi, hogy azért nem ígérek könyvértékeléseket, mert a gimivel befejeztem a műelemzéseket. Nem mondom, hogy soha többet nem fogok értékelni, de biztos, hogy év végéig nem lenne meg a 23 bejegyzés. Szóval, bármi fog jönni. Bármi és minden is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése